top of page
helivepsalainen

Urheilumanagerin arki

Mitä urheilumanagerin työ oikeastaan on? Tämä on kysymys, jonka olen urheilumanageri urani alussa kuullut lukemattomia kertoja niin läheisiltä kuin tutuiltakin. Samasta aiheesta olemme keskustelleet myös Suomen Urheilumanagerit ry hallituskollegoiden kesken.

 

Urheilumanagerin työnkuvan tarkka määrittely on haastavaa, sillä tehtävät voivat vaihdella huomattavasti. Manageri voi työskennellä yksittäisen urheilijan, joukkueen tai seuran parissa, ja usein myös agentin ja managerin roolit sekoitetaan toisiinsa. Esimerkiksi joukkueurheilijoiden kohdalla agentti hoitaa pelillisiin asioihin liittyviä tehtäviä, kuten pelaajasopimuksia. Managerin rooli sen sijaan painottuu enemmän henkilökohtaisiin asioihin kentän ulkopuolella. Eri urheilulajeissa toki tässäkin on hieman erilaisia käytänteitä.

 

Hallituskollegani Jukka Mildh on osuvasti kuvannut urheilumanagerin työtä "läsnäolobisnekseksi", ja olen täysin samaa mieltä. Managerointi perustuu vahvasti ihmisten välisiin suhteisiin ja luottamukseen. Kun suhde urheilijaan on syntynyt, managerin tehtävät määräytyvät urheilijan tarpeiden ja managerin osaamisen mukaan. Jokainen suhde on ainutlaatuinen, ja managerin työ mukautuu sen mukaan. Ennen kaikkea manageri on osa urheilijan tukitiimiä, johon kuuluvat myös urheilijan läheiset sekä erilaiset ammattilaiset, kuten esimerkiksi valmentajat sekä vaikkapa taloushallinnon ja lakiasioiden asiantuntijat.

 

Monet odottavat managerilta myyntityötä eli rahan hankkimista urheilijalle. Vaikka varainhankinta onkin tärkeä osa managerin työtä, se ei ole pelkästään myyntiä. Menestyvien yhteistyökumppanuuksien rakentaminen vaatii syvällistä ymmärrystä siitä, mikä toimii sekä urheilijalle että kumppaneille. Managerin ja urheilijan välinen yhteistyö on avainasemassa, jotta "tuote" olisi aito ja houkutteleva kaikille osapuolille. Lisäksi on tärkeää osata arvioida, millaiset kumppanuudet todella tukevat urheilijan uraa ja elämää. Parhaat tulokset saavutetaan pitkäjänteisellä yhteistyöllä, joka rakentuu vahvojen ihmissuhteiden varaan.

 

Työskentelen urheilumanagerina monien eri lajien urheilijoiden kanssa ja koen työni ennen kaikkea palveluammattina. Parhaimmillaan urheilumanageri on urheilijan ja hänen läheistensä luotettu henkilö, assistentti, hälynpoistaja, suodatin ja puskuri, kannustaja, tukihenkilö, edunvalvoja, brändinrakentaja, yhteistyökumppanuuksien luoja, mediasuhteiden ja PR hoitaja sekä henkilö, joka on aina lähellä, kun urheilija häntä tarvitsee. Usein manageri on paikalla jo ennen kuin urheilija itse edes ymmärtää tarvitsevansa apua.

Urheilumanagerin työ on ammattimaista tekemistä, jossa ei tarvitse hallita kaikkea itse, mutta on osattava koota oikea tiimi urheilijan ympärille. Kaikki nämä roolit ovat osa arkeani, ja niiden kautta voin yhdessä urheilijan muun tukitiimin kanssa auttaa häntä menestymään niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

 

Kirjoittaja Anu Helin on Suomen Urheilumanagerit ry:n hallituksen jäsen ja Likel Oy urheilumanagerointiyrityksen perustaja. Hän toimii Lauri Markkasen, Anni Penttilän, Robert Taylorin, Emma Kimiläisen, Patrik Laineen ja Olaus Alisen managerina.



357 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page