top of page
  • toiminnanjohtaja80

Urheilumanagerit muutoksen keskiössä

Tämän vuotisen NHL draftin jälkeisellä viikolla olemme lukeneet mediasta isoista ja vielä isommista pelaajasopimuksista rapakon takana. Monivuotiset ja kymmenien miljoonien arvoiset pelaajasopimukset ovat tätä päivää. Ja hyvä niin. Hyvät pelaajat ovat palkkansa ansainneet. Usein emme kuitenkaan mieti kolikon kääntöpuolta. Sitä mistä ja miten seurat ansaitsevat pelaajien palkat. Ison maailman ammattiurheilussa on kyse suuren luokan liiketoiminnasta. Televisiointisopimukset, lipputulot, fanituotteet, lisensointi, jne. Ansaintapuroja on monia. Yhtä kaikki, mikään ei tapahdu itsestään, vaan kokonaisuutta johdetaan kuten mitä tahansa isoa liiketoimintaa. Visiolla, osaamisella ja tahdolla.
Urheilun rahateeman äärellä oltiin myös juhannuksen jälkeisellä viikolla Vuokatissa. Vuokatti Areenalla järjestettiin historian ensimmäinen nelipäiväinen Huippu-urheiluviikko seminaari. Tapahtuma kokosi yhteen tuhannet huippu-urheilun ystävät, edustajat ja asiantuntijat niin paikan päälle kuin ruutujen ääreen Yle Areenassa. Tapahtuma on katsottavissa myös tallenteena Yle Areenassa vuoden päivät. Minulla oli kunnia pitää tapahtumassa puheenvuoro urheilumanagereiden roolista urheilun ja urheilijoiden taustalla. Puheessa painotin sitä, miten huippu-urheilu on aina ollut suomalaisuuden ytimessä. Se on tarjonnut yhteisiä, kansakuntaa ja ihmisiä yhdistäviä tunteita, jotka jaetaan niin voiton kuin tappionkin hetkellä. Julkisen rahoituksen vähentyessä herää huoli siitä, miten varmistamme tulevaisuuden räikkösten, murtojen ja markkasten kehittyminen ja yhteisten tunne-elämysten syntyminen. Rahoituksen rakenteellinen muutos tulee olemaan iso, mutta täysin mahdollinen, mikäli me suomalaiset päätämme tarttua tähän mahdollisuuteen. USA:ssa olympiakomitean vuosibudjetti on yli 250 miljoonaa, josta julkisen tuen osuus on tasan 0. Liiketoiminnallinen kehittyminen urheilussa edellyttää myös valtiovallan rakenteellisia ja juridisia muutoksia.


Urheilun ja erityisesti huippu-urheilun tulee kehittyä kokonaisuutena lähemmäksi liiketoiminnallisesti johdettua tekemistä. Tarvitaan uusia rakenteita ja rakenteita ei synny ilman osaavia managereita sekä työuriin johtavia koulutusmahdollisuuksia eri koulutusasteilla. Tämän muutoksen tekemistä me Suomen Urheilumanagerit yhdistyksessä haluamme edistää. Yhdistyksen resurssit ovat niukat, joten sitäkin tärkeämpää on suunnata ne toimintaan, jolla on suurin vaikutus. Tiedon jakaminen, vertaistuki, yhteistyö korkeakoulujen ja huippu-urheilun kehittymistä tukevien toimijoiden kanssa on kaiken keskiössä. Yhdessä olemme enemmän kuin osiensa summa.


Kesä on ollut ja tulee jatkumaan huippu-urheilun ystävien tapahtumakesänä. Toivon kaikille urheilijoille menestystä ja urheilun ystäville tunnerikkaita elämyksiä.


Kesäterveisin Atte Varsta

 

 

33 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page