Suomessa on noin 10 000 urheiluseuraa, joissa toimii yli miljoona urheilijaa ja liikkujaa. Lähes joka viides suomalainen on mukana seuratoiminnassa. Tämä Suomen suurin kansanliike on valtava liikuttamisen väline. Se on myös tärkeä yhteisöllisyyden rakentaja. Seuratoiminta luo innostavan toimintaympäristön toiminnassa mukana oleville ja houkuttelee mukaan uusia ihmisiä. Urheiluseurat ovat myös menestyvän kilpa- ja huippu-urheilun kivijalka.
Elinvoimainen seura elää tässä ajassa ja muuttuu toimijoidensa ja ympäristönsä muuttuessa. Urheiluseuroja on monenlaisia – alkaen kaveriporukoiden harrastetoiminnasta aina tuhansien jäsenten monilajiseuroihin. Oli kyse millaisesta seurasta tahansa, on tärkeää, että toiminta on turvallista, avointa ja inhimillistä. Jokainen seurassa toimija vaikuttaa seuran ilmapiiriin – olenko hyvää seuraa?
Nykypäivän hyvä toimintakulttuuri perustuu yhteisöllisyyden kehittämiseen. Se syntyy osallistamalla ja hyvällä vuorovaikutuksella. Urheiluseuroilla on mahdollisuus olla hienoja oppimisympäristöjä, joissa jokainen, niin seurajohto, valmentajat, vanhemmat kuin urheilijatkin oppivat ja kehittyvät. Nykyaikaisen urheiluvalmennuksen tavoitteena on vastuuseen kasvava urheilija, joka on aktiivinen toimija omassa urheilemisessaan. Jatkuva oppiminen edellyttää arjessa oppimista – reflektointia, palautetta ja keskustelua. Tavoitteena on sellainen toimintakulttuuri, jossa on ihan tavallista seurata toisten harjoituksia, pyytää palautetta omasta tekemisestä ja käydä keskustelua tavoitteista ja toiminnasta – arvostaen, luottaen ja ihmisen kehitysmahdollisuuksiin uskoen. On tärkeää, että meillä on ymmärrys siitä, mitä on hyvä urheilu ja siitä käydään keskustelua.
Avoimessa ja keskustelevassa toimintakulttuurissa epäkohtiinkin on mahdollista tarttua ja ristiriitoja ratkaista sekä etsiä apua ja tukea. Siihen tarjoaa työkaluja esimerkiksi Olympiakomitean ja muiden liikuntajärjestöjen yhdessä laatimat Reilun Pelin periaatteet ja oppaat häirinnän ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen sekä Valmentajayhdistysten Valmentajalla on väliä -materiaalit.
Yhteistyössä Väestöliiton, lajiliittojen ja SUEKin kanssa perustettu Et ole yksin –palvelu tarjoaa maksutta tukea puhelimessa tai chatissa. Myös SUEKin ILMO-palveluun voi ilmoittaa nimettömänä tai omalla nimellä eettisestä rikkomuksesta urheilussa. Eettiset asiat ja vastuullisuus sekä urheilijalähtöinen toiminta on keskeinen osa valmentajakoulutuksia ja Tähtiseuraohjelmaa.
Olympiakomitean hallituksen helmikuussa hyväksymä vastuullisuusohjelma luo perustan koko urheiluyhteisön vastuullisuustyölle. Toivon kaikkien seurojen ottavan ohjelman omakseen.
Mikko Salonen toimitusjohtaja Suomen Olympiakomitea
Kommentare